Nijs

Sint Maarten Peins 2023

Op zaterdag 11 november is het Sint Maarten. Ook dit jaar willen we samen met de kinderen uit Peins een rondje maken lang de deuren.  Wie loopt er mee? We verzamelen om 17uur bij het Dorpshuis en lopen vanuit daar een rondje door het dorp.

De bewoners van Peins kunnen met een lichtje bij de deur aangeven dat ze de kinderen verwachten.

- De Boersmastichting

Dorpshuispartij 2023

Zoals beppe vroeger al zei: "De tiid hâldt gjin skoft". Het is inderdaad alweer de laatste partij van het jaar in Peins. "Nog even en dan staan we alweer vuurwerk af te schieten", dat is mijn gevoel. Maar we hebben we weer een schitterend jaar om op terug te kijken. Als ik zo de dagen even bekijk waarop wij wedstrijden hadden, evenementen of andere leukigheden. Dan kunnen we volgens mij concluderen dat we geen enkele kaatsdag echt vreselijk weer hebben gehad.  Natuurlijk hebben we her en der wel een klein spatje gehad maar verder hebben we gewoon een prachtig kaatsjaar achter de rug. Misschien dat daarom de tijd ook wel is voorbij gevlogen alsof een jaar een maand is.

Het is ook op de Dorpshuispartij weer een prachtig weer! De voorspellingen gaven verschillende berichten door in de weer ervoor, maar het gaat erom hoe het op de dag zelf is, en we hebben wederom gewoon een prachtige dag voor de boeg waarbij het zelfs behoorlijk warm is op het veld. Nu kan het ook komen omdat niet alle kaatsers even fris op het veld stonden (tot laat op de Agrarische dagen he, dan krijg je dat haha) en ja, dan kan de warmte nog wel eens extra zwaar aanvoelen.

Fris of niet, net op en uit bed: We staan er allemaal toch weer! Een prachtige totaal opgave bij deze partij: 22 parturen, 44 kaatsers. We kaatsen met zo'n mooie opgave dan ook in 3 verschillende categorieën: A, B en C klasse . In de C klasse hebben we ook dit keer weer kaatsers die voor de eerste keer van hun leven kaatsen! Ontzettend leuk dat ze er dan voor kiezen om met de Dorpshuispartij hun kaats-maagedelijkheid te verliezen.

Natuurlijk wordt er weer heerlijk fanatiek maar sportief gekaatst. Wat soms nog even wat voor roering zorgde met de regels voor het Pearke Keatsen, maar na kort overleg werd alles weer keurig voortgezet en ging het vooral om de gezelligheid.

Vanaf 16:30 werd het feest doorgezet in het Dorpshuis, door de wat langere finales werd dit wellicht voor sommigen iets later. Desalniettemin hebben we nog even lekker in het Dorpshuis gezeten voor een verdiend koud biertje (of fris) om even bij te komen van de toch wat warme dag, heerlijk!

Als volgt zijn dan de uitslagen:

Herkansingsronde: 1e in de C-klasse: Vera & Damien:

Winnaarsronde: 2e in de C-klasse: Christien en Martin

 

Winnaarsronde: 1e in de C-klasse: Beau-Lisa & Peter Jan

Herkansingsronde: 2e in de B-klasse: Berber en Fokke

Herkansingsronde: 1e in de B-klasse: Yke en Wytze

Winnaarsronde: 2e in de B-klasse: Jessica en Johan

 

Winnaarsronde: 1e in de B-klasse: Martine en Thijs (Met zijn eerste krans in zijn leven!)

 

2e prijs in de A-klasse: Simone en Roland en Wiebe (Wiebe invaller in de laatste partij voor Roland).

 

1e prijs in de A-klasse: Marrit en Noa

 

Iedereen ontzettend bedankt voor de opgave en leuke dag die we hebben gehad! Het is nog laat en gezellig gebleven in het Dorpshuis! Ook het Dorpshuis natuurlijk ontzettend bedankt!

 

 

 

Aanhangwagen te water in Peins

Dinsdag 22 augustus september is een aanhangwagen te water geraakt op de Zweinserweg net buiten Peins.

Rond half vier ' s middags reed een auto van Peins naar de stort om wat snoeiafval in te leveren. Dit werd echter bruut verstoord toen de bestuurder van de auto plots zijn aanhangwagen voorbij zag komen in het gras. De aanhangwagen schoot rechtuit de sloot in naast de Zweinserweg.

De bestuurder is vervolgens gelijk gestopt en heeft een maat in de buurt gebeld voor assistentie. Deze kwam, na een kwartier te hebben gelachen, al snel te hulp en binnen enkele minuten was de aanhangwagen weer op het droge.

De aanhangwagen is gecontroleerd op mankementen maar men kon niets vinden. Ook de verlichting deed het na het aansluiten weer prima en kon de bestuurder de weg naar de stort in Franeker vervolgen.

Nadat het snoeiafval is gedumpt en vervolgens een flinke schoonmaakbeurt bij Autowascentrum Dijkstra was alles weer de oude!

Bestuurder en aanhangwagen maken het verder goed ;)

Middelgrote brand Kerkstraat Peins

Maandagochtend 12 juni is brand ontstaan in een woning in de Kerkstraat. Het ging bij het oproepen van de brandweer om een middelgrote brand. De brandweer is uitgerukt met meerdere voertuigen (zie P2000 melding)

Het ging om een brand welke is ontstaan in de keuken, volgens getuigen ontstond er brand in een pan. Deze brand werd al snel te hoog om zelf te blussen, hierop is snel de brandweer gebeld. De brand verspreide zich snel, maar kwam (mede door toedoen van de brandweer) niet verder. De brandweer heeft nog uit voorzorg stukken uit het plafond getrokken om te voorkomen dat de brand toch nog verder ging. Rond 11:00 werd het sein brandmeester gegeven.

De inwoners en beesten waren snel veilig gesteld en zijn, behalve de schrik, er zonder verwondingen vanaf gekomen.

 

2023 Federatie door elkaar loten Waadhoeke

Federatie waadhoeke

Welpenjongens (V30) Door elkaar loten + herk. - C-D regio Waadhoeke     Peins     
Welpenmeisjes (V31) Door elkaar loten + herk. - C-D regio Waadhoeke     Peins     
Pupillenjongens (V32) Door elkaar loten + herk. - C-D regio Waadhoeke     Peins     
Schooljongens (V34) Door elkaar loten + herk. - C-D regio Waadhoeke     Peins     
Schoolmeisjes (V35) Door elkaar loten + herk. - C-D regio Waadhoeke     Peins     

 


27 Parturen, 4 groepen, 54 deelnemers, 9 perken!

Dat zijn nog eens statistieken! Het is ook een lekkere gezellig drukte op het veld. Met een zonovergoten dag hebben we kunnen genieten van een prachtige kaatsdag met veel animo.

Het is erg mooi om te zien dat er veel kinderen zijn die het kaatsen hebben gekozen als sport. Op een dag als deze wordt het toch weer eens duidelijk dat het kaatsen nog steeds best wel populair kan zijn.

Vorig jaar hadden we deze federatie partij ook, maar de weersomstandigheden waren nogal eens heel anders. Waar we toen echt een overvloed aan stortbuien, hoosbuien, hagel, wind en gewone regen op ons dak kregen, was het dit jaar een strakke blauwe hemel en was het zonnetje overduidelijk aanwezig. Compensatie gedrag nomen we dit ook wel (in dit geval helemaal niet erg). Het maakte de kinderen niet uit, ze zijn even fanatiek in de regen als met de zon. Iedereen is lekker opgewekt en er wordt ook lekker fanatiek en sportief gekaatst.

Voor ons als vereniging een zeer geslaagde dag. Dit komt ook mede door onze gewaardeerde vrijwilligers en ook de meewerkende ouders (gezelligheid op en langs het veld, maar ook mee helpen op de lijn en op de telegraaf).

Natuurlijk willen wij ook onze vrijwilligers weer hartelijk bedanken! Want zonder deze vrijwilligers is er geen kaatsveld gelegd, is er geen bediening in de kantine en zijn er geen keurmeesters.

- Donderdagavond wordt het veld al voorbereid:

Op zo'n prachtige zonnige dag wordt er natuurlijk ook een beetje gekaatst voor de prijzen! En die zijn er genoeg:

Pupillenjongens: 2 prijzen winnaarsronde 1 prijs verliezersronde
Schooljongens/Meisjes: 2 prijzen winnaarsronde 1 prijs verliezersronde
Pupillenmeisjes (Poule): 2 prijzen
Welpenjongens: 3 Prijzen winnaarsronde 1 prijs verliezersronde

Heel apart, maar er waren die probeerden om de foto te ontwijken (mislukt!)

 

Even alle prijswinnaars welpenjongens op de foto:

Pupillenjongens:

 

Tot slot uiteraard nog een overzicht van alle winnaars!

Welpenjongens:

1e prijs verliezersronde:

Robin Jong - St. Annaparochie
Hidde Niehof - Dronryp

3e prijs

Ylan Wassenaar - Minnertsga
Rayan Heida - Dronryp

 

2e prijs

Herre Zijlstra - Dronryp
Jelte Wassenaar - Bitgummole

 

1e prijs

Timo de Vries - Oosterbierum
Sander Feenstra - Ried

 

Pupillenjongens

1e prijs verliezersronde:

Alpha Din - St. Annaparochie
Hoite Miedema - Minnertsga

 

2e prijs:

Roan Bruinsma - Minnertsga
Djurre Beeksma - Dronryp

 

1e prijs:

Silvester van der Molen - St. Jacobiparochie
Jouke J. Hoornstra - Bitgum

 

Pupillenmeisjes

 

2e prijs:

Ise Hoeksema - Dronryp
Myrthe Smeding - Dronryp

1e prijs:

Ilse Wieling - Vrouwenparochie
Zainab Din - St. Annaparochie

 

Schooljongens/meisjes:

1e prijs verliezersronde:

Douwe Wieling - Vrouwenparochie
Klaas Merijn v/d Brug - Bitgummole

 

2e prijs:

Stijn de Jong - St. Annaparochie
Aniek de Vries - Oosterbierum

 

1e prijs:

Jarno Klaas Miedema - Franeker
Jelle Wop de Groot - Easterlittens

 

Al met al hebben we een heerlijke dag gehad op het kaatsveld. We zijn helaas wat later geëindigd dan de planning was (vandaar ook geen groepsfoto van alles winnaars bij de Schooljongens/meisjes) maar toch een prachtige dag om weer op terug te zien!

Iedereen: Vrijwilligers, ouders & spelers; Nogmaals ontzettend bedankt voor deze mooie dag!

Ledenpartij 2023, weer gezellig!

KV PieterJellema Ledenpartij 2023

Het is toch altijd weer prachtig om te zien dat ondanks ons kleine dorpje we toch nog elk jaar een leuke ledenpartij kunnen organiseren, ook al is deelname niet heel erg groot, ieder jaar lukt het weer. 

Als het dan ook nog prachtig weer belooft te worden, dan kan de dag al helemaal niet meer stuk. Met 7 vrouwen (zachte bal) en 6 heren (harde bal) is er niet heel veel deelname en vooraf hebben we het er nog even over. Maar natuurlijk maken we er van wat we kunnen. En het blijkt een hele goede keuze te zijn want het is een ontzettend gezellige dag met hele mooie en spannende partijen!

We spelen vandaag individueel en heeft iedereen elke omloop andere maten en kan je 3x kaatsen. De score wordt individueel berekend en hebben we in elke categorie (Dames/Heren) 2 prijzen.

Het blijkt nog spannender te worden dan we van te voren hadden kunnen voorspellen. Iedere partij moet er vollop gekaatst worden, want het gaat natuurlijk ook om de eersten.  Alle gespeelde partijen hebben als eindscore: 5-4 of 5-5, dus spannend was het zeker!

Bij de heren spant het er in de laatste partij om wie er met de krans naar huis gaat, en deze partij moet ook nog beslist worden met 5-5 6-6 !

Bij de dames was de eerste prijs duidelijk met 3x winst, maar moest de 2e prijs berekend worden op de tegeneersten, zo dichtbij lagen de uitslagen.

 

Uiteindelijk is als volgt de uislag:

Dames:

1e Prijs : Femke van Wier
2e Prijs : Tessa Feenstra

Heren:

1e Prijs : Johan Kooistra
2e Prijs : Aant Buisman

Iedereen ontzettend bedankt voor deze mooie en gezellige dag!

 

Kabouters onder 9 Vrije formatie Poule

Door de KNKB werd aan de kaatsvereniging gevraagd of we de partij voor de kabouters ook eens willen organiseren (kaatsers tot 9 jaar), ja hoor dat lijkt ons wel eens leuk om te organiseren. En zo hadden we deze mooie partij in Peins.

Op de lijst staan 5 tweetallen aan kinderen, een totaal van 10. Dit betekent voor ons 2 veldjes om in te kaatsen met op elk veld een scheidsrechter om de kinderen te begeleiden en te helpen (en soms een beetje aanmoedigen).

Deze partijen gaan toch net even sneller als de gemiddelde "kaatspartij" en ook de regels zijn anders (nieuw) voor deze groep kaatsers.

Het perk is 3 meter breed en de opslag is 6 meter ver. Er is een vaste kaats op 4,5 meter welke de spelers voorbij moeten slaan waarbij het direct een punt is. De puntentelling gaat verder net zoals gewoon: 2-4-6. Als bal wordt de standaard zachte bal gebruikt.

Er wordt bij 2 eersten gewisseld van perk naar opslag (in plaats van standaard 1) en na elk eerst wordt er in het team gewisseld met de opslag en in het perk.

We worden vandaag wederom getrakteerd op een heerlijk mooie zomerse dag met ook zomerse temperaturen! Een uur voor de tijd van aanvang komen de eerste fanatieke kaatsers ook al op het veld (note: de KNKB fotograaf was zelfs nog eerder).

Als snel wordt het een gezellige drukte van kinderen die er allemaal ontzettend veel zin in hebben, echt prachtig om te zien hoe fanatiek ze zijn, maar ook hoe aardig ze met elkaar omgaan allemaal.

De loting is als volgt:

We nemen de kinderen even mee over het veld voor verdere uitleg waar de kaats is, vanwaar opgeslagen moet wordt (voetje er voor houden he!). Na een korte uitleg (waarvan de kids waarschijnlijk het zelf beter wisten als ons) kunnen we dan los.

De partijen gaan echt razend snel, een partij kan zo in 15 minuten klaar zijn hebben we gemerkt. Dit is wel even wennen want de mensen op de telegraaf moeten er echt bij blijven, anders mis je gelijk het volgende punt en de kinderen aarzelen niet om gelijk weer op te slaan! De partijen verlopen dus ook vlot en na elke poule wedstrijd houden we even een paar minuten pauze (de mensen op de telegraaf en scheidsrechters moeten natuurlijk ook even goed uitrusten van al dat ballen geweld!

Er wordt ook ontzettend leuk gekaatst en er vliegen zelfs ballen over de boven heen! Een hele prestatie hoor voor iemand die 8 jaar is!

Na 4 ronden te hebben gekaatste in de poule is het tijd voor de prijsuitreiking. Natuurlijk krijgen alle kinderen nog even een zakje snoep en een drinkbeker als presentje zodat iedereen een prijs heeft.

Als tweede zijn geëindigd:

Maud van der Wei
Arne Zandbergen


Als eerste zijn geëindigd:

Tim Anema
Marrit Hoekstra

Even alle winnaars bij elkaar:

De fotograaf van de KNKB (Henk Haar) heeft ook een prachtige collage gemaakt van foto's welke hier te vinden zijn:

https://myalbum.com/album/QKaBMXVuXedRF7/?invite=ab2413a6-bf8b-4efa-87ba-f5ebd807c72d&fbclid=IwAR1DZq2pbuGmNico6Ue0CTtuUyifqv-4jS5E62EDc9mmOemz3papOxkCnjY

Deze foto's van Henk staan ook hier in de gallerij:

Ook Peins bij de Heren Junioren

KNKB Heren junioren 2023

De eerste KNKB partij van het jaar 2023: Heren Junioren afd. , met een Peinser tintje!

Prachtig weer! Daar kunnen we mee beginnen, het is echt een prachtige zomer dag. Het veld ligt er al mooi bij, de perken liggen gelukkig precies goed en we hopen dat de wind niet gaat draaien.

17 Parturen mogen we vandaag gaan ontvangen! Een behoorlijke lijst, de scheidsrechter heeft al aangegeven dat hij graag met 4 perken wil beginnen om alles op tijd te laten eindigen. We hebben geen verliezers ronde dus als je eruit ligt, dan houdt het gelijk op.

Om dit alles vloeiend te laten lopen zijn er maar liefst 21 vrijwilligers opgetrommeld, hiervoor nogmaals ontzettend bedankt! Iedereen kreeg een functie toegewezen en ook de scheidsrechter was content met de situatie.

Met het prachtige weer erbij werd het ook een ontzettende gezellige dag. Er werd mooi gekaatst (wel regelmatig een balletje buiten) en sportief gekaatst ook. Het is duidelijk dat alle jongens respect hebben voor elkaar en de meesten elkaar al langer kennen.

Ook Peins was van de partij, al was het om even te proeven hoe het gaat in deze klasse. Helaas waren de jongens maar met zijn tweeën, maar het was toch erg mooi om te zien dat er weer Peinser shirtjes op het gras van ons kaatsveld stonden, dat maakt toch een beetje trots.

Verrassend was het partuur van Tzum, zij wisten steeds weer door degelijk en sterk te kaatsen met 2 man tot in de finale te komen en ook daar een flinke tegenstand te bieden tegen het behoorlijk machtige Dronrijp.

De uiteindelijke prijzen zijn dan ook:

3e zijn geworden: Winsum

Stefan Greidanus Winsum fr  
Hessel Postma Winsum fr  
Wessel Hilverda Winsum fr

2e prijs voor Tzum:

Jorrit Palma Tzum  
Steven Koster Tzum

Eerste prijs voor Dronrijp:

Jorrit Nanninga Dronryp  
Jorn Lars van Beem Dronryp  
Rick Minnesma Dronryp

Na de tijd bleef het nog een paar uurtjes erg gezellig, en gelukkig was Janny er met de patatwagen om de hongerige magen te vullen!

 

Foto's van de dag:

Maitiid Kuier 2023

Zaterdag 15 april was het dan zover: De Maitiid Kuier!

Er werden 3 routes bewandeld:

  • Ongeveer 9 km (was 10,5)
  • Ongeveer 6 km (was 7,5)
  • Kinderroute met speurtocht

Het start en eindpunt was het Dorpshuis, dus voor een ieder zouden de routes niet onbekend moeten zijn.

Er is een hele mooie opkomst aan wandelaars, welke zich allemaal hebben verzameld in het Dorpshuis, na wat bemoedigende woorden van de organisatie gaat de eerste ploeg van start!

Vol goede moed gaan de wandelaars er vandaar, maar na een paar kilometer wordt het dan toch al gauw duidelijk dat er zich een kleine kopgroep vormt: "Groupe de tête"!

Deze groep heeft de gang er flink in! In de achtergrond zien de de achtervolging ingezet worden, maar de afstand is al fors geworden.

De achtervolgers hebben er zin in en genieten duidelijk van al het moois in de natuur. De route kwam mooi door de weilanden heen om vervolgens om de watertoren van Franeker even langs het water te lopen en zo naar Zweins.

Een prachtig stuk om te lopen (of fietsen natuurlijk). Waar de roofvogels al druk waren om nesten te maken (niet op de foto te zien).

Vlak voor Zweins was er even een kleine pauze te houden met water, gezonde versnaperingen en koeken.

Hier werd natuurlijk gretig gebruik van gemaakt, en onder het geluid van een luidruchtige hond (veel lawaai weinig kwaad) stopten de wandelaars hier om even water te drinken en wat eten te nuttigen.

De groupe de tête had hiervoor natuurlijk niet al teveel tijd en stopten maar kort:

De korte stop was mede omdat er geen bier in de fietstassen zaten (nee ook geen Weizener!) en dus werd er snel weer verder gestapt.

Echter . . .

Na ongeveer tien minuten kwam de volgende groep alweer aan voor de korte pauze. Deze groep deed dit ook even iets uitgebreider (en nee Otte Sr.: Er zit nog steeds geen Weizener in de fietstas!).

Het hondje was inmiddels al wat kalmer geworden, dus kon iedereen rustig genieten van de pauze en de appeltjes.

Als de pauze van deze groep voorbij is, dan is inmiddels de groupe de tête alweer bijna in Peins en waren we nog net op tijd om de binnenkomst in Peins op de foto te zetten!

Nog steeds werd er stevig door gewandeld! Inmiddels is de voorsprong van groupe de tête al een dikke 20 minuten, gelukkig was het geen wedstrijd, maar de groupe de tête kon het bier al wel ruiken! (en de lekkere soep + broodjes natuurlijk).

De wandelaars van de speurtocht waren toen inmiddels ook al mooi binnen gekomen en hadden het duidelijk ook erg leuk gehad.

Niet lang nadat de groupe de tête binnen was kwamen ook de lopens van de 6 (toch stiekum 7,5) km ook al aanlopen.

Ook zij hadden duidelijk een mooie tocht gehad ..... sommigen hadden die dag ook al "iets" meer gelopen!

Na een mooie 9km (die stiekum toch 10,5 was) kwam ook de andere wandelaars al vrolijk binnen:

Nu was het toch echt tijd om even uit te rusten, de schoentjes uit, de pleisters op de blaren (ja echt!) en heerlijk genieten van de heerlijke soepen en broodjes!

Duidelijk was dit iets wat wel vaker georganiseerd kan worden. Het blijft toch een mooie setting om even met elkaar te praten op een rustige manier omringd door de natuur en vogels. Ondanks de best wel harde wind en de kou was iedereen heerlijk enthousiast!

Iedereen van de organisatie: Ontzettend bedankt en graag tot een volgende.

Het bleef nog lang onrustig in het Dorpshuis  . . . . ;)

Informatie

Us Peins is geheel vrijwillig gemaakt en onderhouden door MOTO Peins. Mocht er onjuiste informatie aanwezig zijn of mis je iets, dan hoor ik dit graag. Heb je zelf bijdragen of heb je nieuws? Neem dan even contact op, dan kijken we even of het goed op de site kan komen.

Heb je foto's gemaakt welke je ook graag op de site wilt hebben? Stuur deze dan naar vragen@uspeins.nl .

Contact informatie

  • Address: Potterslan 9
  • Phone: 0633835528