Fietspont Keimpetille: Nieuw recordaantal passagiers

Het fietspontje in Keimpetille, onder Zweins aan het Van Harinxmakanaal heeft het afgelopen seizoen het recordaantal passagiers van 12.000 overgezet !

 

Zondag 3 oktober was de laatste dag dat de pont fietsers en wandelaars overzette.

Schommelden de gemiddelde aantallen passagiers in de laatste jaren tussen 9000 en 10.000, dit seizoen eindigde de teller om precies te zijn op 12.427.

Vooral het mooie nazomerweer en de vele toeristen, die het Noorden opzochten, zorgden voor veel drukte op de pont. In de maand september werd de openingstijd verruimd door naast de weekenden, ook op werkdagen met dubbele diensten te draaien. Daar is duidelijk door de passagiers gebruik van gemaakt.
In juni kon door de versoepeling van de corona-maatregelen het terras weer opengesteld worden. Velen wisten het terras te vinden voor koffie, thee, frisdank of een ijsje.

Ondanks, of misschien wel dankzij de coronapandemie kunnen zowel het bestuur en de vele vrijwilligers terugzien op een succesvol seizoen 2021.

 

Sinds 2011 vaart in de zomermaanden een elektrische pont tussen de noord- en zuidoever van het Van Harinxmakanaal t.h. van Keimpetille (Zweins). Aan de noordoever bevinden zich een schippersonderkomen met terras en een insteekhaventje, aan de overkant is een afmeersteiger gebouwd. De pont wordt volledig elektrisch aangedreven door zonenergie. Zo’n 60 vrijwilligers (schippers en cateraars) zorgen voor een veilige oversteek en een prettig verblijf. De zonnepont maakt diverse fiets- en wandelroutes mogelijk, de pont maakt deel uit van diverse knooppuntroutes en toeristen weten de overtocht daardoor steeds beter te vinden. 

De versoepelingen zijn dusdanig dat er toch besloten is om door te gaan met de merke van Peins! Wat was het geweldig om weer eens bij elkaar te zijn en te praten met elkaar. Het is duidelijk dat de inwoners van Peins nog niet vergeten zijn hoe gezellig het kan zijn. Mooie opkomst en dat allemaal georganiseerd in een minimaal tijdsbestek, chapeau!

Vrijdag:

Spelletjesmiddag voor de kinderen:

Er werd afgetrapt met een spelletjes middag voor de kinderen, de kinderen konden allerlei spelletjes doen op het kaatsveld en er was uiteraard een prachtig springkussen waar de kinderen zich op konden uitleven! Naast de spelletjes werd er ook nog prachtig geschminkt en konden de kinderen genieten van een overheerlijke pannenkoeken lunch!

Fietstocht

Het was genieten! Dat is wat veel gezegd is na de fietstocht, daarmee kan er wel geconcludeerd worden dat het een geslaagde fietstocht is geweest! Ook werd er veel gesproken over de pauze die bij het fietsen in zat, blijkbaar was dit zeer zeer aangenaam! Ook het biertje erbij was een verkoelende afwisseling!

Bingo!

's avonds op het kaatsveld: Bingotijd! In mijn optiek een hele mooie opkomst! Geweldig om alle bekenden weer even bij elkaar te zien onder het genot van een drankje en rollende ballen uit de Bingo! De prijzen waren weer geweldig, met zelfs een prachtige kruiwagen als een van de hoofdprijzen! Zeer geslaagd allemaal!

Zaterdag

Merkepartij

Peins is een kaatsdorp en bij de merke hoort dan natuurlijk ook een: Merkepartij! Met maar liefst 20 parturen een prachtige kaatsdag! De merke-commissie had een heerlijke luxe lunch geregeld voor degene welke zich hier voor op hebben gegeven!

Kindermiddag

Ook deze dag is er natuurlijk rekening gehouden met de kinderen in peins! Naast een heuse draaimolen en het springkussen was er ook nog een optreden van een ballonnen clown, een groot succes als we de kinderen mogen geloven!

Butterfly

Afsluitend aan deze al prachtige dag was er nog een optreden van Butterfly! Waarbij het hele dorp kon genieten van de klassiekers en waarbij nog volop werd gedanst! Een prachtige afsluiter!

Zondag

Al een beetje traditie getrouw was er zondag de 1e klas heren beperkte formatie. Waarbij we prachtige kaatsers hebben gezien. Grote namen op papier en deze zorgden voor spektakel!

Afsluitend was er nog genoeg ruimte voor een hapje en een drankje. De Kipgigant stond al klaar met haar overheerlijke halve kippen en we hebben nog even lekker nagezeten! Een prachtig einde van deze merke met schitterend weer!

 

Jazeker! De schaatskoorts was er al, de nieuwsberichten er vol over, Piet Paulusma had de Elfstedentocht (alweer) voorspeld en dus: kan er op de Skalsemer Feart geschaatst worden!

De afgelopen nacht heeft het ijs flink aan kunnen sterken, sterk genoeg voor Roland van Wier om even met een zwaar stuk hout als echte ijsmeester te testen of het wel dik genoeg is.

Na enkele ferme tikken was er nog geen stukje ijs afgebroken en dus tijd om langzaam te proberen of je erop kunt staan. Zoonlief keek met spanning naar de acties van vaders, de spanning nam toe. De eerste stapjes langzaam aan op het ijs, nog vol met sneeuw en dus niet echt betrouwbaar. Het kraakt, borrelt en galmt nog een beetje: de tekenen van de eerste spanning op het ijs. Maar vooralsnog lijkt het prima te houden. De eerste stapjes en kleine test sprongetjes worden genomen onder wat licht gekraak van het nog jonge ijs.

Maar na enige meters en even snel naar de overkant en weer terug, lijkt het ijs wel degelijk sterk genoeg om een Van Wier zware man te houden!

De vreugde is duidelijk aanwezig:

 

 

Dan kunnen de schaatsen aan!

Er op staan is een ding, maar er op schaatsen is natuurlijk het belangrijkste. De eerste slagen worden gemaakt en met een sneeuwschuiver wordt de baan vrij gemaakt. Het ijs lijkt lang niet zo slecht te zijn als verwacht, echt hard is het ook niet door de sneeuw, maar nog erg goed om lekker een paar slagen op te kunnen maken.

Dan worden zoals vanouds de schaatsen onder gedaan en kan er echt weer eens geschaatst worden op de Skalsemer Feart.

 

Tijd om de baan nog even wat extra mooi schoon te houden, de sneeuw wordt verwijderd zodat duidelijk te zien is waar geschaatst kan worden en waar het wellicht niet helemaal betrouwbaar is omdat het ijs er nog maar 2 dagen ligt. Door het ijs sneeuwvrij te maken en met de komende vooruitzichten kan het ijs nog flink aansterken in de nacht en kunnen er meer mensen zich op het ijs begeven: de ijspret kan beginnen!

De baan is zon 100 meter schoon gemaakt (kleine 100 meter) zodat er een beetje fatsoenlijk op het ijs geschaatst kan worden, supporters aan de kant en glijden maar!

 

 Als alles dan klaar is, dan is het tijd om te schaatsen, na flink wat jaren kunnen de ijzers uit het vet, kunnen we weer genieten van het zonnetje op het ijs, prachtige omgevingen en misschien in deze tijd zelfs nog een beetje gezelligheid.

 

 

 

Op gepaste corona afstand werd iedereen nauwlettend in de gaten gehouden, zodra de kans ontstond werd er voorwaarts gemaakt om het nog net groene gras smakelijk te verorberen. Het geeft dan toch weer een mooi gezicht. Het kan ook allemaal in Us Peins!

Straatkaatsen 2021 19 juni 15:00

 

Wat een opgave was er! 35 spelers in 12 parturen streden om de felbegeerde kransen.

Hier even een kleine foto impressie van de gezelligheid en de winnaars:

 

 

2e prijs verliezersronde:

Leentsje Bootsma, Jolt Vollema, Famke Bergsma

1e prijs verliezersronde:

Taeke Brouwer, Rienk Feenstra, Otte Bruinsma

2e prijs Winnaarsronde:

Johan Kooistra, Margaretha Bootsma, Niek Feenstra

1e prijs winnaarsronde:

Erwin van Wier, Femke van Wier, Mennold Fokkema

 

Het was natuurlijk niet allemaal even serieus. Het publiek ging zich bemoeien met het zoeken naar de verdwenen bal. We noemen natuurlijk geen namen (Wietze Vollema) stormde af op het grote zoekveld. Hier vond hij helaas ook Niek Feenstra, de gebeurtenissen  hierna zijn gelukkig niet gefilmd maar van Wietze Vollema is hierna niets meer vernomen ;)

 

============================

Zaterdag 19 juni 15:00 is er straatkaatsen op het plein voor het dorpshuis, dit is met de zachte bal!

Voor de hongerige mensen zal er een snackwagen aanwezig zijn om de buiken goed te kunnen vullen!

 


Onze Marrit, ja we mogen wel onze zeggen toch? Opgegroeid in Peins en nu voor de studie naar Groningen, dan blijft het onze Marrit natuurlijk! Wint de 44e Frouljus PC!

Als dorp zijn we ongelooflijk trots! Het was bijzonder jammer dat dit niet op gepaste wijze gevierd kon worden (corona). Maar wie weet kunnen we dit nog een keer inhalen.

 

 

Kijk hier voor de LIVEBlog van omrop Fryslan:

https://www.omropfryslan.nl/nieuws/994875-liveblog-marrit-zeinstra-koningin-na-pc-winst-met-sijbrandij-en-scheepstra

Samenvatting Oogtv.nl:

https://www.oogtv.nl/2020/09/marrit-zeinstra-uit-stad-koningin-op-44ste-frouljus-pc/

Verslag Friesch Dagblad:

https://frieschdagblad.nl/2020/9/28/de-macht-wint-het-van-de-goede-wil-op-frouljus-pc-in-weidum?harvest_referrer=https:%2F%2Fwww.google.com%2F