Jazeker! De schaatskoorts was er al, de nieuwsberichten er vol over, Piet Paulusma had de Elfstedentocht (alweer) voorspeld en dus: kan er op de Skalsemer Feart geschaatst worden!

De afgelopen nacht heeft het ijs flink aan kunnen sterken, sterk genoeg voor Roland van Wier om even met een zwaar stuk hout als echte ijsmeester te testen of het wel dik genoeg is.

Na enkele ferme tikken was er nog geen stukje ijs afgebroken en dus tijd om langzaam te proberen of je erop kunt staan. Zoonlief keek met spanning naar de acties van vaders, de spanning nam toe. De eerste stapjes langzaam aan op het ijs, nog vol met sneeuw en dus niet echt betrouwbaar. Het kraakt, borrelt en galmt nog een beetje: de tekenen van de eerste spanning op het ijs. Maar vooralsnog lijkt het prima te houden. De eerste stapjes en kleine test sprongetjes worden genomen onder wat licht gekraak van het nog jonge ijs.

Maar na enige meters en even snel naar de overkant en weer terug, lijkt het ijs wel degelijk sterk genoeg om een Van Wier zware man te houden!

De vreugde is duidelijk aanwezig:

 

 

Dan kunnen de schaatsen aan!

Er op staan is een ding, maar er op schaatsen is natuurlijk het belangrijkste. De eerste slagen worden gemaakt en met een sneeuwschuiver wordt de baan vrij gemaakt. Het ijs lijkt lang niet zo slecht te zijn als verwacht, echt hard is het ook niet door de sneeuw, maar nog erg goed om lekker een paar slagen op te kunnen maken.

Dan worden zoals vanouds de schaatsen onder gedaan en kan er echt weer eens geschaatst worden op de Skalsemer Feart.

 

Tijd om de baan nog even wat extra mooi schoon te houden, de sneeuw wordt verwijderd zodat duidelijk te zien is waar geschaatst kan worden en waar het wellicht niet helemaal betrouwbaar is omdat het ijs er nog maar 2 dagen ligt. Door het ijs sneeuwvrij te maken en met de komende vooruitzichten kan het ijs nog flink aansterken in de nacht en kunnen er meer mensen zich op het ijs begeven: de ijspret kan beginnen!

De baan is zon 100 meter schoon gemaakt (kleine 100 meter) zodat er een beetje fatsoenlijk op het ijs geschaatst kan worden, supporters aan de kant en glijden maar!

 

 Als alles dan klaar is, dan is het tijd om te schaatsen, na flink wat jaren kunnen de ijzers uit het vet, kunnen we weer genieten van het zonnetje op het ijs, prachtige omgevingen en misschien in deze tijd zelfs nog een beetje gezelligheid.

 

 

 

Op gepaste corona afstand werd iedereen nauwlettend in de gaten gehouden, zodra de kans ontstond werd er voorwaarts gemaakt om het nog net groene gras smakelijk te verorberen. Het geeft dan toch weer een mooi gezicht. Het kan ook allemaal in Us Peins!